Кратка история на селфи стиковете

Днес селфи стиковете намират широко приложение сред поколението, използващо смартфони – това са устройства подобни на дълги пръчки, към които се прикачат телефоните с цел направа на снимка-портрет, или познато днес като селфи. При обикновено селфи (без използването на селфи стик), трудно може да бъде хванато лицето на съответния човек в пълен размер и обкръжаващата го обстановка. Стикът за селфи позволява на снимащия да побере повече обекти и детайли в снимката, отдалечавайки снимачното устройство на по-дълго разстояние. Преди около 2 години селфи стика се появи най-напред в Китай и от тогава насам го има навсякъде по света. Особено популярни са сред пътуващите по света хора, тъй като са изключително удобни и лесно преносими. Но за не малка част от хората са доста неприятни, дори досадни.

Думите „селфита” и „селфи стикове” се свързват с използването им от младото поколение и настоящият дигитален свят. Но въпреки това, хората се интересуват от своето изображение от векове назад. Всъщност древната гръцка литература разказва историята за Нарцис, който бил толкова впечатлен от това как изглеждал когато погледнел своето отражение във водата, че чак паднал в нея и се удавил.

Впоследствие след доста дълги години започва да се развива и правенето на портрети във фотографията. Годината е 1839, когато са се появили първите снимки. Робърт Корнелиус за пръв път представя на света първото селфи, което всъщност представлявало дагеротип на него самия върху посребрена медна повърхност.

По-късно с появата на таймерите и фотоапаратите със стойки, правенето на портретни снимки се развива дори още повече. През 2002 година думата „селфи” се появява за пръв път в един форум, поддържан от австралиец с името Хопи. Днес хората изпозващи таблети и смартфони са милиарди, и да си направиш селфи е едно от най-лесните неща. Само е нужна малко повече практика, за да се получи наистина добра снимка.

И за да обобщим до тук, селфито не е чак толкова съвременно нещо, в миналото има доста данни за неговата поява. През 1983 година Хироши Уеда, фотограф-ентусиаст, който работел като инженер в Минолта, разработил устройство подобно на днешните селфи стикове. Но неговият фотоапарат бил откраднат в Европа. Не смятал, че фотоапаратът му щял да бъде върнат някога и измислил начин да прави снимки на семейството си чрез патентовано негово изобретение наречено „разтегнат стик”.

За жалост това изобретение било изпреварило времето си. Не било добре прието от пазара и през 2003 година патентът му изтекъл. През 2005 г. Уейн Фром изобретил устройство наречено „куик под”. То наподобявало „разтегнатия стик” и по-късно било модифицирано от производители на съвременните селфи стикове, след като се появил бум в търсенето през 2010 година в Китай.

Понастоящем може да видите селфи стик на известни туристически места по света, въпреки че голяма част от пътуващите се оплакват, че селфи стиковете са прекалено нарцистички и неудобни за носене. Каквото и да казват хората, стикът за селфи си остава полезно устройство, с широко търсене сред обществеността.


СПОДЕЛИ ПУБЛИКАЦИЯТА:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One thought on “Кратка история на селфи стиковете

  1. Хахаха, въобще не съм подозирала, че селфито има толкова дълга история! Много готина статия, поздрави1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *